Pertvarkytos namų erdvės: kelias link vidinės ramybės ir geresnės psichoemocinės sveikatos?  

Šį kartą straipsnis ne apie AMWAY produktus, bet apie namus ir kaip juos sutvarkyti, kad vyrautų darna ir harmonija. Kartais patiems gali pritrūkti laiko, noro, energijos, tuomet galima pasikviesti pagalbos.

Kalbinu „Aura dekoras“ įkūrėją Aureliją Bučinskienę, kuri teikia eko-renovacijos paslaugas. Savo veikloje pašnekovė akcentuoja ekologiškumą ir ekonomiškumą bei cituoja mokslinius tyrimus, jog pertvarkytos erdvės suteikia vidinės ramybės ir gerina psichoemocinę sveikatą. 

Straipsnio pabaigoje rasite keletą patarimų, kurie gali būti naudingi pertvarkant namų erdves.

AMWAY namai

Aurelija, kas padėjo suvokti, kad namų ar biurų tvarkymas gali tapti verslu?

Pirmasis žingsnelis – pripažinimas sau, kad man patinka ši veikla. Tai buvo keistas atradimas, nes turėjau kitų karjeros tikslų. Vėliau sekė rinkos analizė, tada ėmiau mokytis: mokiausi interjero dizaino pas architektus ir dizainerius, interjero dekoravimo subtilybių, Fengšui, namų organizavimo, praktiškai taikiau įvairias sistemas. Dabar drąsiai galiu patikinti, kad formalus išsilavinimas – ekonomikos bakalauras ir projektų valdymo magistras – man padeda versle. 

Koks pačios indėlis į kliento idealių namų erdvių planavimo paieškas?

Mano misija padėti klientui įsisąmoninti savo gyvenimo unikalumą: kas jam svarbu, kas brangu namuose, susidėlioti viziją ir žingsnelis po žingsnelio judėti link išsvajotų erdvių. Vienoje zonoje laikome daiktus, kitoje – valgome ir miegame. Šios erdvės nematomais ryšiais susiję su mūsų vidiniu pasauliu. Tai ne magija. Netgi moksliniais tyrimais pagrindžiamas ryšys tarp psichinės sveikatos ir noro kaupti daiktus, vizualinės stimuliacijos ir nerimo, vidinio saugumo ir atvirumo patirčiai. 

Maistas, apranga ir būstas yra trys pamatiniai žmogaus poreikiai. Mano manymu, būtent būsto svarbą, tvarką ir estetiką namuose esame linkę nuvertinti. Dažnai girdimi, kad tvarkyti namus nėra būtina, nes reikia skirti laiko „tam, kas svarbiau“: santykiams, vaikams ir pramogoms. Netvarkingi ir nepatogūs namai galiausiai neprisideda prie mūsų šeimos gerovės. 

 
amway namai

Iš savo klientų esu ne kartą girdėjusi, kad mano suteiktos paslaugos jiems tapo atspirties tašku pradėti pokyčius kitose srityse, sudėliojus daiktai į savo vietas – išgrynino gyvenimo kryptį. 

Mūsų pasitenkinimas namais, kuriuose gyvename, yra labai susiję su mūsų saviverte ir pasitikėjimu savo galimybėmis gyvenime. 

Kaip pavyksta suderinti ekonomiškumo, ekologijos idėjas su namų renovacija?

Savo paslaugas įvardiju kaip „eko-renovacija“, nes labai daug dėmesio skiriu ekonomiškumui bei ekologijai. Eiliniam lietuviui nuosavi namai yra pagrindinis jo turtas, kuriam skiria daug dėmesio, bet pritrūksta lėšų atnaujinimui.
Kaip erdvių dekoratorė, turinti ekonomistės išsilavinimą, klientams pageidaujant, padedu įvertinti, kaip jų poreikius ir norus patenkinti turint ribotą biudžetą, t. y. neimant paskolų renovacijai. Šis aspektas tiesiogiai susijęs ir su ekologiškumu, su atsisakymu „skolintis iš ateities“, antriniu baldų ir kitų interjero detalių panaudojimu.
Daug dėmesio skiriu daiktų, kuriuos išmeta klientai, rūšiavimui: dalį jų paaukojame kliento vardu, dalį stengiuosi parduoti ar panaudoti kitų klientų namuose.
Klientui pasiūlau paslaugų paketą: erdvių dekoravimą, sienų perdažymą, sprendimus dėl baldų ar interjero detalių atnaujinimo. Toks paslaugų paketas užtikrina, kad procesas vyks ekonomiškiau, ekologiškiau ir greičiau.

amwy namai

Kai ateini į naują erdvę, ar iš karto supranti, ką ir kaip reikia transformuoti? Kaip vyksta darbo procesas?

Mano manymu, namai yra žmogaus sielos tąsa, kuri gali smukdyti, priminti apie gyvenimo sunkumus ar net kritikuoti. Kitą vertus, namai gali tapti „geriausiu draugu“, skatinančiu tapti geresne savo versija. Namai gali padėti keisti įpročius.
Viena svarbiausių mano darbo dalių yra išgirsti tai, kas lieka „tarp eilučių“. Prieš pardedant kiekvieną projektą prašau klientą užpildyti anketą, kad sužinočiau apie klientų poreikius, lūkesčius, tikslus, asmenybę ir gyvenimo būdą.
Interjero dizainas yra kompleksiškas interjero erdvės estetinis, emocinis, funkcinis, konstruktyvus bei techninis sprendimas. Kuriant ar atnaujinant erdvę labai svarbu, kur stovi pastatas ir kokia pastato architektūra. Nors mano darbas apima tik dekoravimą ir daiktų organizavimą, bet ne dizaino ar architektūros sprendimus. Žinau, kad sėkmingas projektas yra gerai suplanuotas projektas: kuo daugiau aspektų bus įvertinta, apgalvota, tuo geriau.

amwy namu tvarkymas

Kokie yra pagrindiniai principai, kurie padeda transformuoti namų esamas erdves ir tokias, kuriose gera būti?

Plačiąja prasme, kiekvienas dėmesingas daiktų tvarkymas, suteikiant pakankamai laiko sau su dėkingumu ir atjauta apmąstyti, kaip daiktai atėjo į namus, kokius jausmus jie kėlė ar vis dar sukelia, yra artimas meditacijai.
Rezultato siekis padeda išlikti energingiems. Taigi, kad tvarkymosi procesas būtų tiek malonus ir sąmoningas, bei rezultatyvus, reikia ieškoti individualaus balanso.

Keletas patarimų, tikintiems, jog pertvarkytos namų erdvės padės atrasti vidinę ramybę ir pagerins psichoemocinę sveikatą.

Pasak Aurelijos, jos patarimai yra pagrįsti moksliniais tyrimais:
Apšvietimas. Šviesos trūkumas daro žalą sveikatai. Taip pat svarbi šviesos temperatūra: kelvinai susiję su biologiniais, cirkadiniais ritmais. Labai svarbu kruopščiai išsluoksniuoti šviesos šaltinius erdvėje.
Formų minkštumas ar kietumas. Formos mus veikia instinktyviai: kietos, kampuotos linijos įjungia „išgyvenimo“ fiziologus procesus kūne, minkštos – nuramina.
Spalvos. Spalvos gali keisti mūsų psichoemocinę būseną.
Augalai. Į vienatvę linkusiems klientams rekomenduojama auginti savo namų erdvėse augalus.
Natūralios medžiagos. Kuo daugiau natūralių medžiagų aplinkoje, tuo žmogus jaučiasi geriau, net jei jam labai patinka industrinis stilius.

Parengė Ligita Zailskaitė
Pirmoji nuotrauka https://www.freepik.com/
Kitos nuotraukos – fotomenininkės Ritos Daukšaitės.

Šis straipsnis yra pirmasis iš ciklo „Namų tvarkymas – kaip meditacija”. Norite pasidalyti savo įžvalgomis? Parašykite>>

Norite susisiekti su pašnekove? Kreipkitės>>

Be https://www.namamama.lt/ sutikimo straipsnį platinti draudžiama.