5 patarimai, kaip stiprinti imunitetą pavasarį

Imunitetas yra mūsų kūno gebėjimas apsisaugoti nuo infekcinių ir neinfekcinių išorės veiksnių bei gebėjimas juos neutralizuoti. Miego trūkumas, netinkama mityba, mažas fizinis aktyvumas ir kitos priežastys lemia organizmo atsparumo išorės veiksniams silpnėjimą.

Silpnėjantis imunitetas pavasarį gali lemti nuolatines slogas, kosulį ir kitas ligas. 

Pateikiame 5 patarimus, kaip tikslinga stiprinti imunitetą pavasarį, kad taptumėte atsparesni ligoms:

1. Puoselėkite fizinį aktyvumą

Pavasarį norime gerai jaustis ir gerai atrodyti, taigi reguliarus fizinis aktyvumas padės pagerinti kraujotaką, reguliuoti svorį ir pagerinti imuninę funkciją. Žinau, dauguma išgirdę šį patarimą pradės dejuoti, jog neturi laiko, nepatinka sportas… 

 

Kaip stiprinti imuniteta pavasari

Patariame rinktis aktyvumą, kuris jums patinka, tokį kaip, pavyzdžiui, vaikščiojimas, bėgimas, plaukimas ar jogos pratimai. Kiekvieną dieną skirkite bent keletą minučių sportui, pavyzdžiui, penkių minučių pasivaikščiojimas vakare. Tikiu, kad tiek laiko tikrai rasite. Sekančią dieną išeikite pasivaikščioti 6 minutėms ir taip kiekvieną dieną pailginkite savo pasivaikščiojimo laiką. Pasivaikščiojimų laiką ilginkite tik tiek, kad gerai jaustumėtės, t. y. neišeitumėte iš komforto zonos. Jeigu pirmą „nusiteikimo“ dieną nueisite 5 km ir po to skaudės sąnarius – ilgą laiką vengsite šio užsiėmimo. Taigi, pradėdami sportuoti – nepersitempkite. 

Kai pajusite, jog savijauta gerėja – tuomet fizinis aktyvumas jums taps malonia dienos rutina. Man, asmeniškai, savijautą pagerino Kuksando.

2. Kokybiškai išsimiegokite

Miego kokybė yra svarbi sveikatai ir imunitetui. Stenkitės miegoti mažiausiai 7-8 valandas per naktį. Susiplanuokite savo veiklas taip, kad nueitumėte miegoti iki 24 valandos. Jeigu matote, jog nespėjote per dieną padaryti visko, ką planavote – atsikelkite anksčiau ir padarykite tai iš ryto – šviesia galva. Prisiminkite lietuvių liaudies patarlę, jog „darbas ne vilkas, į mišką nepabėgs“, o nuovargis gali susilpninti ne tik imunitetą, bet daryti poveikį taip pat jūsų emociniam pasauliui ir emocijų priėmimui.

Kiekvieną dieną taikykite formulę 8×3, t. y. 8 valandos miego, 8 valandos darbo ir 8 valandos gyvenimo (laiko sau). 

3. Plaukite rankas

Tikiu, kad COVID-19 išmokė mus higienos, tačiau būtina prisiminti šį ritualą. Būtina tinkamai plauti rankas: prieš valgant arba po apsilankymo viešosiose vietose. Tai svarbu prevencijai nuo infekcijų.

4. Venkite streso

Stresas gali paveikti imuninę sistemą ir padidinti infekcijų riziką. Stenkitės išvengti streso arba rasti būdų, kaip jį valdyti: mokykitės atsipalaiduoti, medituokite ar kvėpuokite.
Jeigu atsidūrėte stresinėje situacijoje – pradėkite giliai kvėpuoti. Tai padės jūsų kūnui ir mintims nurimti.
Jeigu dėl darbo krūvio kyla stresas – atsitraukite bent trumpam nuo darbų, išeikite pasivaikščioti bent 10 minučių, pakvėpuokite, negalvokite apie problemą. Grįžus į kabinetą galimai problema atrodys daug paprasčiau ir nekels tiek daug streso.

5. Kokybiškai maitinkitės 

Subalansuota mityba yra svarbi gerai savijautai ir imunitetui palaikyti. Rinkitės vaisius, daržoves, grūdus ir baltymų šaltinius, tokius kaip mėsa, žuvis, kiaušiniai ir pupelės. Venkite perdirbtų, riebių ar saldžių maisto produktų, kurių vartojimas gali paveikti jūsų imunitetą. Rečiau užsukite į greito maisto restoranus. 

Valgykite daugiau vitaminų ir mineralų turinčio maisto: vitaminai ir mineralai, tokie kaip C, D, E, cinkas ir geležis, yra svarbūs imuninei sistemai. Įtraukite į savo mitybą maisto produktus, kuriuose yra daug šių vitaminų ir mineralų, arba papildykite savo mitybą maisto papildais.

Norite įsigyti minėtus vitaminus? 

Užsiregistruokite ir pirkite. 

Vitaminas C plius

Nutrilite™ Vitaminas C Plus

Nutrilite™ Vitaminas D

Amway™ Mineralų paketėliai su cinku (cinko milteliai)

Nutrilite™ Iron Folic Plus (geležis)

Daugiau apie vitaminą C skaitykite 

Jeigu kyla klausimų, kaip įsigyti AMWAY produktus – kreipkitės

Pasidalykite savo patirtimi ir patarimais, kaip stiprinate imunitetą pavasarį. 

Parengė Ligita Zailskaitė

Turinys yra NamaMama.lt nuosavybė. Kopijuoti ir platinti be NamaMama.lt sutikimo draudžiama.

Medžiaga parengta remiantis įvairiais informacijos šaltiniais (Lietuvos ir užsienio), knyga, kurią neseniai perskaičiau „Atominiai įpročiai” (James Clear), apie streso valdymą diskutavome per administratorių mokymus, apie kokybišką miegą – iš kitų mokymų. 

Jeigu kils klausimų, kas yra Kuksando – Google gali padėti, o jeigu norite sužinoti, kur aš lankau – rašykite asmeniškai)

Vitaminas D